Rok 2018/2019

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Zasady zdrowego odżywiania

W ramach „Programu dla szkół” uczniowie naszej szkoły podejmują różne działania edukacyjne. Jednym z nich były zajęcia  przygotowane przez uczniów klasy piątej dla młodszych kolegów. Uczniowie klasy piątej przedstawili prezentację multimedialną oraz wiele ciekawych zagadek na temat  owoców i warzyw.  Uczniowie klas I – II na zajęciach poznali zasady zdrowego odżywiania, korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, dowiedzieli się też jak postępować, aby nie marnować żywności. Starsi koledzy zachęcali w trakcie zajęć do wykorzystywania produktów regionalnych podczas przyrządzania różnych potraw w domu, czy w szkole.

Mariola Mamala

Zasady zdrowego odżywiania – prezentacja

 

GALERIA ZDJĘĆ: ZDROWE ODŻYWIANIE

~~~~~~~~~~~~~~~~~

„Zdrowo żyjemy, bo wiemy co jemy.”

 

Warsztaty kulinarne dla dzieci były wyjątkową okazją do odkrywania nowych smaków, poznawania zapachów i eksperymentowania z naturalnymi składnikami używanymi  na co dzień w kuchni. Uczniowie klasy pierwszej i drugiej sami przygotowali swoje pierwsze własnoręcznie zrobione dania. Wykonali kolorowe kanapki, sałatki owocowe i  desery z owocami. Na zajęciach wykorzystano film edukacyjny „Ekipa Chrumasa gotuje” (Jesień – Zima), z którego można było się dowiedzieć  skąd pochodzą produkty spożywcze. W kulinarną podróż zabrał nas kucharz Grzegorz Łapanowski.

Mali kucharze uczyli się:

  • jakie nawyki, w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie;
  • o tym, że rozpoczynając pracę z żywnością należy umyć ręce, w kuchni należy zachować bezpieczeństwo, szczególnie jeśli używamy ostrych narzędzi, że należy utrzymywać w porządku i czystości swoje stanowisko pracy a po skończeniu trzeba po sobie posprzątać;
  • że warto odkrywać nowe smaki, próbować nowych rzeczy, nawet jeśli być może dziwnie wyglądają ;
  • że przygotowywanie jedzenia może być twórczą, wspaniałą i smaczną zabawą.

 Dzieci z radością i wielkim zaangażowaniem pracowały w grupach przygotowując posiłki. Wszystkie dania były zdrowe, kolorowe, estetyczne i ładnie podane. Na zakończenie warsztatów  wszyscy z ogromnym apetytem degustowali przygotowane smakołyki. Zajęcia kulinarne to nie tyko ogromna frajda i radość, ale również nauka. Wspólne przygotowywanie  posiłków w  naszej szkole, to także doskonała integracja wszystkich uczestników zajęć.

Mariola Mamala

GALERIA ZDJĘĆ: WARSZTATY KULINARNE

~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

“Program dla szkół”

Program skierowany do uczniów klas I – V promujący wśród uczniów zdrową dietę, bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.

“Program dla szkół” to unijny program będący kontynuacją projektów: “Mleko w szkole” oraz “Owoce i warzywa w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Program ma za zadanie propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez dostarczanie im do szkoły owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, by od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak.

Oprócz promowania zdrowej diety, program ma również pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.

Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów “Programu dla szkół”. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności. Szkoły podstawowe uczestniczące w Programie dla szkół zobowiązane są zrealizować co najmniej dwa działania edukacyjne w semestrze zgodnie
 z zakresem i katalogiem określonym przez Ministra Edukacji Narodowej.

 Katalog działań edukacyjnych (wg rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej
 z dnia 31 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowego sposobu realizacji w szkołach środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym, które służą prawidłowej realizacji programu dla szkół oraz upowszechniają wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, Dz. U. z 2017 r. , poz. 1659):

  • organizowanie konkursów i festynów tematycznych,
  • organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, w tym ekologicznych, zakładów mleczarskich, wycieczek na lokalne rynki,
  • organizowanie warsztatów kulinarnych,
  • zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych w rożnych formach,
  • wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, w tym produktów ekologicznych i regionalnych,
  • inne sposoby upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, a także o pochodzeniu i uprawie owoców i warzyw oraz mleka (np. wystawy, prezentacje, gazetki),

Realizacja ww. działań obejmuje każdorazowo edukację z zakresu:

  1. zasad zdrowego żywienia;
  2. pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych;
  3. przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy, jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi.